Naar hoofdinhoud Naar footer

Bloedbiomarkers voor Alzheimer

Gepubliceerd op: 20-06-2023

Amyloid gemeten in het hersenvocht of gemeten door middel van een PET-scan van de hersenen is een gevoelige en precieze maat voor de diagnose van alzheimer ziekteprocessen onderliggend aan geheugenklachten. Sinds twee jaar vinden er grote technologische ontwikkelingen plaats, die het nu ook mogelijk maken om amyloid te meten in bloed. Bloedbiomarkers hebben grote voordelen over hersenvocht biomarkers en PET-scans, omdat ze minder invasief zijn en aanzienlijk goedkoper.

Het Amsterdam UMC Neurochemisch lab en Alzheimer Centrum Amsterdam hebben hier onlangs een studie naar gedaan (Verberk et al., Annals of Neurlogy, 2018). In cognitief normaal cohort (n=248) werd gezien dat plasma amyloid samenhing met een abnormale amyloid status in het hersenvocht, met een diagnostisch accuratesse van 77%. Toevoegen van de belangrijkste risicofactoren leeftijd en het APOE genotype resulteerden in een accuratesse van 83%. Daarnaast bleek baseline plasma amyloid samen te hangen met een verhoogd risico op klinische progressie naar milde cognitieve stoornissen of dementie (hazard ratio >2), en met jaarlijkse achteruitgang op testen die het geheugen, de aandacht en het executief functioneren meten.

Toekomstige biomarker in bloed

Deze resultaten wijzen op een toekomst waarin plasma amyloid mogelijk gebruikt kan worden als biomarker voor de ziekte van Alzheimer. Om daar te komen, wordt op dit moment gewerkt aan verdere optimalisatie van de amyloid bloedtest, om deze nog gevoeliger te maken.