Naar hoofdinhoud Naar footer

Werkgroep dementievriendelijke ziekenhuizen

Deze werkgroep streeft naar betere zorg voor mensen met dementie die in het ziekenhuis op verschillende afdelingen zijn opgenomen of het ziekenhuis bezoeken. De werkgroep beoogt dit te realiseren door vanuit de geheugenpoliklinieken een beweging op gang te brengen op verschillende afdelingen in de ziekenhuizen.

Werkwijzen 

De werkgroep richt zich op het ophalen en verspreiden van goede voorbeelden uit de praktijk. En het op gang brengen van een beweging in ziekenhuizen om dementievriendelijker te worden, bijvoorbeeld door het organiseren van inspiratiesessies.

Huidige bezetting 

  • Annette Plantinga (voorzitter) 
  • Barbara van Munster 
  • Cynthia Hofman 
  • Harm Rabbers
  • Jurgen Claassen 
  • Josephine Lambregts 
  • Katherine Ruitinga 

VIMP-project 

Om de werkgroep Dementievriendelijke ziekenhuizen laten versnellen, heeft Vilans van ZonMw een VIMP-subsidie (Verspreidings en implementatie IMPuls) ontvangen.  

In dit project wordt participatief actieonderzoek uitgevoerd met als doel d.m.v. een iteratief leer- en veranderproces dementievriendelijker te worden. Twee ziekenhuizen, het UMCG en het Wilhelmina Ziekenhuis Assen zijn onder begeleiding van twee onderzoekers actief aan de slag gegaan om dementievriendelijker te worden. De ziekenhuizen onderzoeken hun huidige manier van werken, bepalen wat er moet veranderen, bedenken hoe dat kan worden gerealiseerd en maken hierin stappen. Hiervoor wordt gebruik gemaakt van Design thinking: Delen van ervaring, komen tot inzichten, genereren van ideeën, testen van de oplossing(en). De methodieken waar in dit project gebruik van worden gemaakt, worden als ‘tools’ uitgewerkt voor een toolkit die gedeeld wordt via deze website, zodat anderen hier ook gebruik van kunnen maken.

Video over de werkgroep:

YouTube video thumbnail

Nieuws

Er is geen nieuws.