Naar hoofdinhoud Naar footer

Cynthia Hofman

Senior onderzoeker - Onderzoek en validatie

Als psycholoog weet ik dat je mensen pas kunt helpen als je ze echt begrijpt. Wat drijft hen? Wat vinden zij belangrijk in hun leven? In mijn promotieonderzoek heb ik gekeken naar de zorgpreferenties van ouderen. Wat moet goede zorg hen opleveren? In welke mate dragen verschillende (levens)domeinen volgens ouderen bij aan hun kwaliteit van leven? Dit heb ik vergeleken met het belang dat zorgverleners hechten aan dezelfde (levens)domeinen. En wat blijkt? Het belang dat ouderen en zorgverleners aan de domeinen hechten zijn verschillend.

Mijn conclusie is dan ook dat in de ouderenzorg individueel afgestemde zorg en ondersteuning noodzakelijk is. De zorgverlener moet de persoon achter de patiënt zien!

‘Be stubborn about your goals not about your methods’

De afgelopen jaren heb ik ervaren dat onderzoek (bijna) nooit verloopt zoals je vooraf had bedacht. Dat is ook niet verrassend. We hebben immers te maken met individuen, een dynamische wereld en een veranderend zorglandschap. Maar ons plan wijzigen is helemaal niet erg. Het belangrijkste is dat we ons doel voor ogen blijven houden ‘zorgen dat zorg beter werkt’ en dat we inspirerende werkvormen gebruiken die passen bij de doelgroep en de vraag.

Wapenfeiten:

  • Opgeleid als neuro- en revalidatiepsycholoog.
  • Ontwikkelde een samengestelde uitkomstmaat inzetbaar als een Patient Reported Outcome Measure (PROM) in de ouderenzorg (promotieonderzoek).
  • Lid van de TOPICS-MDS projectgroep en special interest group dementie.
  • Primaire focus op: ouderen, kwetsbare ouderen en mensen met dementie.