Naar hoofdinhoud Naar footer

Nieuwe studie: klinische toepassing van bloed biomarkers op de geheugenpoli

Gepubliceerd op: 20-06-2023

Recent is in het Medisch Centrum Leeuwarden (MCL) een studie gestart naar de bruikbaarheid van bloedbiomarkers op de geheugenpoli van de geriatrie afdeling. Dit om te onderzoeken of de diagnose van de ziekte van Alzheimer eerder en goedkoper gesteld kan worden.

Verloop van onderzoek

Bij patiënten met geheugenklachten (die door de huisarts naar de geheugenpoli  zijn verwezen) wordt vóór het poli bezoek standaard laboratorium onderzoek gedaan. Tijdens deze afname zal in het kader van deze studie extra bloed afgenomen en opgeslagen worden, ter bepaling van bloedbiomarkers voor de ziekte van Alzheimer.  

Nadien krijgt de patiënt de reguliere diagnostiek bij cognitieve klachten en indien nodig volgt een MDO. Vervolgens zal door de geriater een klinisch diagnose vastgesteld worden. 

Als alle bloed samples verzameld zijn (target 400) zullen in het Neurochemisch Laboratorium van het Amsterdams UMC locatie VUmc de biomarkers bepaald worden (Amlyloïd-beta, Glial Fibrillary Acidic Protein (GFAP), Neurofilament Light (NfL) en p-tau). Deze uitslagen zullen retrospectief afgezet worden tegen de eerder gestelde klinisch diagnose.  

Doel van onderzoek

Het doel van het onderzoek is om de mate van overeenkomst tussen de klinische diagnose, op basis van reguliere diagnostiek, en de diagnose op basis van de bloedbiomarker test te bepalen. 

Met deze studie willen de onderzoekers een bijdrage leveren aan identificatie van de bruikbaarheid van bloedbiomarkers bij de diagnostiek van de ziekte van Alzheimer op de geheugenpoli. De toevoeging van bloedbiomarkers bij de diagnostiek van de ziekte van Alzheimer kan mogelijk invasieve en dure testen, zoals PET-scans en lumbaalpuncties, in de toekomst vervangen.

Terugkoppeling van de resultaten van deze studie zullen t.z.t. volgen.

Mogelijk gemaakt door:

Dit onderzoek is mede mogelijk gemaakt door het Medisch Specialistisch Bedrijf - Vrijgevestigd Collectief Leeuwarden, het Medisch Centrum Leeuwarden en het MODEM-project (ZonMW #10510032120006).