Naar hoofdinhoud Naar footer

Blog netwerkbijeenkomst dementieonderzoekers

Gepubliceerd op: 20-06-2023

Op vrijdag 16 juni organiseerde ZonMw samen met Alzheimer Nederland de eerste Meet & Connect bijeenkomst. Dit is de nieuwe netwerkbijeenkomst voor alle dementieonderzoekers in Nederland. Duygu Kilinc, arts-onderzoeker bij UMCU, schreef een blog over deze bijeenkomst.

Op vrijdag 16 juni vond de Meet & Connect-bijeenkomst plaats in De Eenhoorn in Amersfoort, georganiseerd door Alzheimer Nederland samen met ZonMw. Het hoofddoel van deze bijeenkomst was om dementieonderzoekers uit heel Nederland samen te brengen en een platform te bieden voor het delen van kennis, het uitwisselen van ideeën en het bevorderen van samenwerking in het onderzoek naar dementie.

Als lid van het TAP-dementiaconsortium, dat zich richt op het verbeteren van de diagnostiek van dementie, had ik het voorrecht om aanwezig te zijn bij deze bijeenkomst. Samen met een grote groep junior onderzoekers en enkele senior onderzoekers van ons consortium was ik vol verwachting naar deze bijeenkomst gekomen. Het was een unieke gelegenheid om in gesprek te gaan met andere experts uit ons vakgebied en om inzicht te verkrijgen in het veelzijdige onderzoek dat momenteel wordt uitgevoerd.

De dag begon met onze TAP-consortium bijeenkomst, waar elke promovendus kort de gelegenheid kreeg om zichzelf voor te stellen: "Wie ben ik? Wat ga ik doen?" en "Welke mogelijkheden zie ik voor samenwerking met andere TAP-dementia projecten?". Vervolgens volgden er levendige discussies en ruimte voor vragen. Wat mij meteen opviel, was het enthousiasme van alle aanwezigen. De interactieve discussies zorgden voor veel nieuwe inzichten en ideeën, die de potentie hebben om ons consortium verder te ontwikkelen en versterken.

TAP-dementieconsortium

Na een boeiende start vervolgden we onze dag met een heerlijke lunch, waar de energie en het enthousiasme van de ochtend nog steeds voelbaar waren. Het programma zette zich voort met inspirerende plenaire presentaties, waar ervaren sprekers het podium betraden en waardevolle inzichten deelden. De onderwerpen die aan bod kwamen omvatten onder andere de rol van consortia in dementieonderzoek en de betekenis van valorisatie.

Daarna vond er een uitgebreide netwerksessie plaats, waarin we in groepjes andere dementieonderzoekers konden ontmoeten en nieuwe connecties konden leggen. Het was inspirerend om te horen over andere projecten en ervaringen, en om te ontdekken op welke gebieden we elkaar kunnen versterken.

De afsluiting van het programma bracht ons naar boeiende workshops, waarvoor elke deelnemer van tevoren een voorkeur kon aangeven. Mijn keuze viel op de workshop: "Artificiële Intelligentie (AI), wat kun je er wel en niet mee in je onderzoek?" onder leiding van prof. dr. Wijnand IJsselsteijn. AI heeft een steeds grotere impact op wetenschappelijk onderzoek, maar er heerst nog veel onduidelijkheid over wat AI precies inhoudt en welke mogelijkheden het biedt. Binnen deze workshop doken we dieper in de waarde van AI in het dementieonderzoek, met tegelijkertijd een kritisch perspectief.

Met een gezellige borrel werd de bijeenkomst afgesloten. Onder het genot van een drankje en hapje kwamen we samen om na te praten, nieuwe contacten te versterken en de inspiratie van de dag te vieren.

Terwijl ik terugkijk op deze bijzondere bijeenkomst, ben ik dankbaar voor de mogelijkheid om deel uit te maken van zo'n betrokken en gepassioneerde gemeenschap van dementieonderzoekers. De waardevolle les die ik meeneem van deze bijeenkomst is het besef dat samenwerking, zowel binnen als buiten ons consortium, ons opmerkelijk verder kan brengen.

Laten we blijven samenwerken, leren van elkaar en onze gezamenlijke inspanningen voortzetten. Samen kunnen we een betere toekomst creëren voor iedereen die te maken heeft met dementie.

Meet & Connect

Lees meer over de Meet & Connect-bijeenkomst. De Meet & Connect is de opvolger van de jaarlijkse Mix en Match bijeenkomst. Naast alle succesvolle onderdelen van de Mix en Match, zijn er meer mogelijkheden voor uitwisseling tussen junior en senior onderzoekers en is er meer aandacht voor de consortia die de afgelopen jaren zijn ontstaan.