Naar hoofdinhoud Naar footer

Deel deze pagina via:

Korte nieuwtjes vanuit het ABOARD-project

Gepubliceerd op: 27-03-2024

Laatst bijgewerkt op: 27-03-2024

In 2021 is het ABOARD-project gestart, een consortium waarbij ruim 30 partners hun krachten bundelen om een vliegende start te maken voor behandeling op maat bij de ziekte van Alzheimer. Op deze pagina vind je een bundeling van kort nieuws vanuit ABOARD. De meest recente berichten staan bovenaan.

Ziekenhuizen herkennen geheugenproblemen niet goed

Artsen en verpleegkundigen hebben vaak niet door dat patiënten in het ziekenhuis geheugenproblemen hebben, blijkt uit een studie van het ABOARD-project. Bij 42% van de patiënten van 65 jaar en ouder in het ziekenhuis herkenden zowel de arts als de verpleegkundige niet dat er sprake was van geheugenproblemen, die kunnen wijzen op dementie. Als ze deze problemen niet herkennen, kunnen ze er ook geen rekening mee houden in de communicatie of zorgbehoeftes van de patiënten. Volgens onderzoeker Fleur Visser van groot belang: ‘Als we geheugenproblemen beter herkennen, kan de naaste beter worden betrokken tijdens de opname. Ook kan dat helpen om nadelige gevolgen tijdens en na de ziekenhuisopname te verminderen.’ 

Etnische en sociaal-culturele diversiteit

In wetenschappelijk onderzoek is het belangrijk om rekening te houden met etnische en sociaal-culturele verschillen. Dit helpt bij het identificeren van risicogroepen en het verbeteren van de zorg. Het verzamelen van deze gegevens moet wel een duidelijk doel dienen, anders kan het de privacy van mensen schaden. Om meer bewustzijn voor dit belangrijke thema te creëren, is binnen het ABOARD-project een informatieblad gemaakt door onderzoeker Najoua Lazaar van het Erasmus MC in samenwerking met Jennifer van den Broeke en Carolien Smits van Pharos. 

Rondetafelgesprekken: De Zorg van Morgen

Hoe ziet dementiezorg er over 10 jaar uit? Wat zijn de grote uitdagingen en hoe kunnen we ons daarop voorbereiden? Om hierover van gedachten te wisselen, organiseert ABOARD samen met de alzheimercentra een reeks Rondetafelgesprekken met zorgprofessionals. Op woensdag 7 februari 2024 organiseerde het Alzheimercentrum van Amsterdam UMC de eerste.