Naar hoofdinhoud Naar footer

Het verbeteren van diagnose en behandeling met een amyloïd PET-scan

Gepubliceerd op: 20-06-2023

De diagnose en de behandeling van patiënten met geheugenproblemen veranderen vaak naar aanleiding van een PET-scan. Het resultaat van deze scan leidt voor een kwart van de patiënten die de geheugenpoli bezoeken tot een nieuwe diagnose. Bij een deel van de patiënten verandert ook de behandeling naar aanleiding van de scan. Dat blijkt uit onderzoek van arts-onderzoeker Arno de Wilde van het Amsterdam UMC, Alzheimercentrum, locatie VUmc dat is gepubliceerd in JAMA Neurologie.

Het onderzoek werd uitgevoerd bij ruim 500 patiënten die tussen januari 2015 en december 2016 de geheugenpoli van het Alzheimercentrum, locatie VUmc bezochten. Voorafgaand aan de PET-scan bepaalden neurologen een diagnose, hun vertrouwen in de diagnose en een behandelplan. Met behulp van de amyloïd PET-scan wordt gekeken naar de aanwezigheid van Alzheimereiwit, het zogenaamde amyloïd. Dit helpt de arts bij het ondersteunen of juist uitsluiten van de diagnose Alzheimer.

Na de PET-scan werden diagnose, vertrouwen in diagnose en behandelplan opnieuw opgesteld door de neurologen. In een kwart van de patiënten was dit een andere diagnose dan voorafgaand aan de scan, waarbij het vertrouwen in de diagnose gemiddeld toenam. Bij 24% van de patiënten werd ook de behandeling aangepast. De resultaten van dit onderzoek laten zien dat de amyloïd PET-scan gebruikt kan worden in de dagelijkse klinische praktijk van een geheugenpoli om patiënten een betere diagnose te geven. Met een betere diagnose kunnen patiënten en hun families een duidelijkere prognose en behandeling krijgen.

Meer informatie

Deel deze pagina via: