Naar hoofdinhoud Naar footer

Deel deze pagina via:

Het ABOARD Cohort: een update

Gepubliceerd op: 20-06-2023

Laatst bijgewerkt op: 20-06-2023

In 2021 is het ABOARD-project gestart, een consortium waarbij ruim 30 partners hun krachten bundelen om een vliegende start te maken voor behandeling op maat bij de ziekte van Alzheimer. Hiervoor is alle hens aan dek nodig: all ABOARD!

ABOARD Cohort

Een belangrijk onderdeel van het ABOARD-project is het ABOARD Cohort. In dit cohort worden Patiënt Reported Outcomes, medische gegevens en data uit bestaande registraties verzameld van mensen met het ‘risico op’ tot dementie om het verloop van de ziekte van Alzheimer in kaart te brengen. Iedereen vanaf 45 jaar kan meedoen, zowel mensen met als zonder geheugenklachten.

Uurtje voor Alzheimer

Het ABOARD Cohort is in het najaar van 2022 gestart met een soft-launch. In maart 2023 is er landelijk aandacht aan besteed met de campagne ‘Uurtje voor Alzheimer’, met spotjes en optredens op tv en radio.

Werven van deelnemers

Het ABOARD Cohort is bijzonder omdat de deelnemer zelf in de regie staat. De deelnemer meldt zichzelf in het online portaal in, geeft daar toestemming tot deelname én vraagt de zorgverlener (arts) om zijn/haar medische gegevens te delen.

Deelnemers bestaan uit mensen met of zonder geheugenklachten en hun naasten. Met meer dan 11.000 deelnemers zijn we goed op weg, maar we willen richting de 20.000! De bijdrage van jouw geheugenpolikliniek kan een aanzienlijke impact hebben.

Help mee!

Om alle patiënten met geheugenklachten in Nederland de kans te geven om bij te dragen aan dit onderzoek hebben wij jouw hulp nodig. Wij vragen je patiënten te wijzen op de mogelijkheid tot deelname, bijvoorbeeld direct in de spreekkamer en/of door flyers te verspreiden in jouw ziekenhuis. Het zou fantastisch zijn als geheugenpoli’s door het hele land kunnen bijdragen aan werving.

Wil je meer weten?

Stuur dan een mail naar ABOARD-cohort@amsterdamumc.nl.