Naar hoofdinhoud Naar footer

Deel deze pagina via:

Het ABOARD Cohort: een update

Gepubliceerd op: 20-06-2023

In 2021 is het ABOARD-project gestart, een consortium waarbij ruim 30 partners hun krachten bundelen om een vliegende start te maken voor behandeling op maat bij de ziekte van Alzheimer. Hiervoor is alle hens aan dek nodig: all ABOARD!

ABOARD Cohort

Een belangrijk onderdeel van het ABOARD-project is het ABOARD Cohort. In dit cohort worden Patiënt Reported Outcomes, medische gegevens en data uit bestaande registraties verzameld van mensen met het ‘risico op’ tot dementie om het verloop van de ziekte van Alzheimer in kaart te brengen. Iedereen vanaf 45 jaar kan meedoen, zowel mensen met als zonder geheugenklachten.

Uurtje voor Alzheimer

Het ABOARD Cohort is in het najaar van 2022 gestart met een soft-launch. In maart 2023 is er landelijk aandacht aan besteed met de campagne ‘Uurtje voor Alzheimer’, met spotjes en optredens op tv en radio.

Werven van deelnemers

Momenteel zijn er ruim 2500 deelnemers, veelal gezonde mensen zonder geheugenklachten. Een klein percentage van de deelnemers is bij de huisarts of geheugenpoli geweest met geheugenklachten. Om juist deze doelgroep meer aan te spreken zijn de diverse regiomanagers door heel Nederland bezig geheugenpoli’s en huisartspraktijken enthousiast te maken voor het werven van deelnemers met geheugenklachten. Diverse geheugenpoli’s, huisartspraktijken en een netwerk van casemanagers dementie zijn inmiddels betrokken bij de werving voor het ABOARD Cohort.

Help mee!

Het zou fantastisch zijn als geheugenpoli’s door het hele land kunnen bijdragen aan werving. Door patiënten en naasten te informeren over het ABOARD Cohort of alleen al door flyers neer te leggen in de wachtruimtes.

Meehelpen als geheugenpoli met werving? Stuur dan een mailtje naar ABOARD-cohort@amsterdamumc.nl.