Naar hoofdinhoud Naar footer

Deel deze pagina via:

Meedoen aan onderzoek: Neflamapimod bij LBD

Gepubliceerd op: 23-02-2023

In 2023 staat een volgend internationaal onderzoek met Neflamapimod bij LBD gepland, onder andere bij de 3 vestigingen van Brain Research Center in Nederland (Amsterdam, Den Bosch en Zwolle). Heb je interesse in dit onderzoek of wil je een patiënt aanmelden? Lees dan verder op deze pagina.

Lewy Body Dementie

Patiënten met LBD kunnen een breed spectrum aan symptomen tonen bestaande uit cognitieve, neuropsychiatrische, slaap-, bewegings- en autonome problemen. De symptomen variëren van patiënt tot patiënt en kunnen in de tijd wisselend optreden. Er bestaat geen geregistreerde behandeling voor LBD. De symptomatische behandeling van een probleem kan een ander symptoom van de ziekte versterken, wat voor zowel patiënt als behandelaar frustrerend kan zijn (Taylor 2020). 

Afname van attentie en oordeelvermogen

Onderzoek toont aan dat bij Lewy Body dementie (LBD) er sprake is van synaps dysfunctie, waarschijnlijk het gevolg toegenomen ontstekingsreactie en toxiciteit van alfa synucleïne. Het gevolg hiervan is onder meer cholinerg dysfunctioneren van het brein, hetgeen zich uit in afname van de attentie, oordeelvermogen en ook mobiliteitsproblemen. 

Neflamapimod

Het enzym p38 alfa wordt in neuronen onder andere geactiveerd door (oxidatieve) stress, waardoor neuronen worden beschermd tegen acute schade. Bij chronische stimulatie van p38 alfa treedt echter synaps schade op en uiteindelijke neuronsterfte. Neflamapimod is een orale p38 alfa remmer dat bij dierproeven aan heeft getoond cholinerge neuronen toe te laten nemen in die hersengebieden, die speciaal zijn aangedaan bij Lewy Body Dementie. In 2022 zijn de resultaten gepubliceerd van een zogenaamde fase 2A onderzoek bij 91 patiënten met milde of matige LBD (Jang 2022). De actief behandelde groep liet na 16 weken behandeling een positief effect zien op de Clinical Dementia Rating Scale, een testbatterij van cognitieve functies en op de Timed Up and Go test. Er vond geen onderzoek plaats naar de psychiatrische symptomen van LBD.  

Meedoen aan volgend onderzoek?

In 2023 staat een volgend internationaal onderzoek met Neflamapimod bij LBD gepland onder andere bij de 3 vestigingen van Brain Research Center in Nederland (Amsterdam, Den Bosch en Zwolle). Heb je interesse in het meedoen aan dit onderzoek? Meld je dan aan bij Brain Research Center via Brain Research Center.

Bronvermelding: 

  • JP Taylor et al. New evidence on the management of Lewy body dementia. The Lancet Neurology 2020; 19: 157-69
  • Y. Jang et al. Preclinical and randomized clinical evaluation of the p38alfa kinase inhibitor neflamapimod for basal forebrain cholinergic degeneration. Nature communications 2022. doi.org/10.1038/s41467-022-32944-3.