Naar hoofdinhoud Naar footer

Deel deze pagina via:

Welke rode vlaggen mag je niet missen in de spreekkamer?

Gepubliceerd op: 14-02-2024

Atypische dementie en dementie op jonge leeftijd worden vaak gemist in de spreekkamer. Daarom spreekt neuroloog Floor Duits op 21 maart tijdens de Dementie Update over rode vlaggen in de spreekkamer. En over waarom het zo belangrijk is om de juiste signalen op te pikken.

Gemiddeld duurt het vier jaar voordat er een diagnose voor atypische dementie of dementie op jonge leeftijd wordt gesteld. En dat terwijl het steeds belangrijker wordt om de precieze ziekte tijdig vast te stellen, ook omdat er mogelijk nieuwe behandelingen aankomen die effectiever zijn in een vroeg stadium van de ziekte. 

‘Daarnaast is het voor mensen een hele opluchting als ze een kloppende diagnose krijgen’, vertelt neuroloog Floor Duits.

‘Hoe sneller je weet wat er aan de hand is, hoe beter. Dan kan er ook meteen passende zorg geregeld worden.’

Rode vlag: klokkijken 

Om snel tot de juiste diagnose te komen, is het dan ook belangrijk om rode vlaggen te herkennen in de spreekkamer. Tijdens de Dementie Update, editie 2024 gaat Floor Duits aan de hand van concrete voorbeelden verder in op deze rode vlaggen. 

Een voorbeeld is het onvermogen om visuele input goed te kunnen verwerken bij mensen met Posterieure corticale atrofie (PCA). Dit is een zeldzame vorm van dementie,  meestal veroorzaakt door de ziekte van Alzheimer. Iemand met PCA ziet daardoor dingen niet, herkent voorwerpen niet of kan dingen niet van elkaar onderscheiden. 

‘Maar als de dokter er niet naar vraagt, bijvoorbeeld of iemand nog kan klokkijken, kan je het helemaal missen.’

Toegangsticket tot passende zorg

Duits ziet dat deze mensen vaak met klachten van vergeetachtigheid naar de spreekkamer komen. ‘Daardoor wordt de juiste diagnose niet gesteld. Mensen noemen heel veel dingen vergeetachtigheid, terwijl het niet het geheugendomein is waar het misgaat.’

‘Mijn uiteindelijke doel is dat niemand meerdere frustrerende jaren onderweg is voordat de diagnose wordt gesteld. Want een goede diagnose is het toegangsticket tot passende zorg.’

Meer weten over rode vlaggen in de spreekkamer?

Meld je aan voor de Dementie Update 2024 voor meer inzichten en voorbeelden