Naar hoofdinhoud Naar footer

Terugblik TAP-dementia consortiummeeting door Myrthe van Haaften

Gepubliceerd op: 14-02-2024

Op 1 februari kwamen de onderzoekers van het TAP-dementiaconsortium bijeen voor de jaarlijkse consortiummeeting. Deze editie was georganiseerd door de Rotterdamse onderzoekers en vond dus plaats in het Erasmus MC. Ik bied je graag een inkijkje in deze dag door de ogen van een junior onderzoeker.

Voor de TAP-promovendi begon de dag met een sessie die specifiek voor ons was opgezet: de juniorbijeenkomst. Inez Ramakers (Alzheimercentrum Limburg) en Evelien Lemstra (Alzheimercentrum Amsterdam) hebben deze bijeenkomst leerzaam ingestoken door ons meer te vertellen over de diagnostiek van dementie en waarom dit erg lastig kan zijn. Dit sluit natuurlijk goed aan bij TAP, waarin onderzoek wordt gedaan naar Tijdige, Accurate en gePersonaliseerde diagnose van dementie.

Na de juniorbijeenkomst konden we met elkaar bijpraten tijdens de lunch. Het is erg fijn om elkaar regelmatig op dergelijke bijeenkomsten te zien en spreken. Zo blijven we op de hoogte van elkaars werk en zijn de lijntjes binnen het consortium kort.

Na de lunch ging het middagprogramma van start met de keynote-lezing van professor Daniel Alexander. Hierin schetste hij een overzicht van het onderzoek dat binnen zijn groep in Londen wordt uitgevoerd. Zo sprak hij onder andere over het modelleren van verschillende ziektetrajecten binnen dementie op basis van hersenscans. Een erg interessante lezing, vooral omdat dit grenst aan mijn eigen onderzoek!

Vervolgens waren de subprojecten van het TAP-consortium aan de beurt. De projectleiders van ieder project gaven een update: Waar staan we na 1 jaar TAP? En welke plannen hebben we voor de komende tijd? Hierbij zagen we dat er het afgelopen jaar al veel stappen zijn genomen en dat er goede samenwerking is tussen de verschillende projecten.

Als laatste activiteit bezochten we de Kunsthal. Deze ligt naast het Erasmus MC en was dus goed te bereiken. We werden te woord gestaan door een gids die ons langs twee indrukwekkende tentoonstellingen loodste. Een van deze tentoonstellingen was gemaakt met behulp van kunstmatige intelligentie. Dit was een mooie verwijzing naar het AI-subproject van TAP; hierin ontwikkelen we diagnostische modellen voor dementie door middel van kunstmatige intelligentie. Op deze manier sloten we de dag passend af!

Tekst: Myrthe van Haaften, PhD-student, Erasmus MC

Deel deze pagina via: