Naar hoofdinhoud Naar footer

Deel deze pagina via:

Soort

Onderzoek

Effecten van stress op het brein

Gepubliceerd op: 23-02-2023

Het Netherlands Consortium of Dementie Cohorts heeft een onderzoek uitgevoerd of psychologische factoren effect kunnen hebben op de verschillende regio's binnen het hippocampus.

Het hersengebied dat een belangrijke rol speelt bij het geheugen is de hippocampus. Bepaalde regio's in de hippocampus kunnen bijzonder kwetsbaar zijn voor stress. Onderzoekers wilden kijken of verschillende vormen van stress een ander effect zouden hebben op deze regio’s. Daarvoor hebben ze gekeken naar de volgende psychosociale factoren:  

  • depressieve symptomen
  • angstsymptomen
  • kindermishandeling
  • sociale steun
  • recente stressvolle gebeurtenissen

Ze gebruikten gegevens van de ‘Memory Depression and Aging (Medea)-7T’ studie, waarbij de hippocampus heel gedetailleerd was gemeten in een 7 Tesla MRI scanner. 

Een verband gevonden

Er werd geen verband gevonden tussen het volume van de hippocampus en depressieve of angstsymptomen. Ze vonden wel dat kindermishandeling samenhing met lagere volumes van alle regio’s, terwijl de ervaring van recente stressvolle gebeurtenissen samenhing met hogere volumes. Lage sociale steun had een specifiek verband met lagere volumes in de 'CA3'-regio. De CA3 regio is bijzonder kwetsbaar voor stress. Deze resultaten suggereren dat verschillende vormen van stress andere relaties hebben met het volume van de hippocampusregio’s.