Naar hoofdinhoud Naar footer

Deel deze pagina via:

Stel je vraag aan

Downloads

Soort

Video

NGN-webinar: Advance Care Planning

Gepubliceerd op: 13-10-2023

Laatst bijgewerkt op: 13-10-2023

Advance care planning ofwel proactieve zorgplanning is onderdeel van een palliatieve zorgbenadering. Dat is een persoonsgerichte anticiperende vorm van zorg voor mensen met chronisch-progressieve ziekten. Een zorgbenadering die zorgverleners die niet zijn gespecialiseerd in palliatieve zorg, zich eigen kunnen maken. Jenny van der Steen sprak tijdens dit NGN-webinar over deze thema's. Zij is associate professor bij LUMC en senior onderzoeker bij Radboud UMC.

Discussie wilsverklaring

Advance care planning is als concept internationaal sterk in beweging. Er is veel kritiek gekomen op de wilsverklaring (advance directive) waarin eenmalig voorkeuren voor vooral medische behandelingen worden vastgelegd. Meer waardering is er nu voor het gesprek zelf; een gesprek waardoor alle partijen zich beter voorbereid voelen en de kans op gewenste, passende zorg vergroot wordt. Hoe is dat bij dementie: is een wilsverklaring opstellen voordat iemand niet meer mee kan praten, niet juist de oplossing voor het uitoefenen van de gewenste autonomie? Hoeveel waarde hechten we aan effecten zoals dat familie zich later zekerder voelt als er besluiten genomen moeten worden? Of willen we dat het in ieder geval kwaliteit van leven en zorg van de persoon met dementie aantoonbaar verbetert? 

En wat is proactieve zorgplanning bij dementie nu eigenlijk? Wat is het niet? En wat moet je dan doen? Hoe begin je een gesprek? Welke vragen kun je dan stellen? Moet het echt over het levenseinde gaan? We gaan op deze vragen in aan de hand van recent internationaal onderzoek. We besluiten met praktische tips van jonge mensen met dementie zelf, en producten die mensen met dementie, hun naasten en zorgverleners helpen zich voor te bereiden op proactieve zorgplanningsgesprekken. 

Bekijk het webinar terug:

YouTube video thumbnail

Onderaan deze pagina bij Downloads vind je de pdf van dit NGN-webinar.

Downloads