Naar hoofdinhoud Naar footer

Deel deze pagina via:

Soort

Richtlijn

Persoonlijke online ondersteuning bij dementie

Gepubliceerd op: 28-06-2023

Dementie.nl biedt informatie en tips over omgaan met dementie, passend bij de verschillende fases in het ziekteproces. Op basis van onderzoek is dit platform van Alzheimer Nederland geheel vernieuwd. Het sluit nu nog beter aan bij de behoeften van mantelzorgers én mensen met dementie.

Mensen kunnen hun verhalen delen en contact leggen met lotgenoten en experts. Voor mensen met dementie is een heldere indeling op thema en een voorleesfunctie toegevoegd. ‘Natuurlijk konden mensen die zelf dementie hebben altijd al op ons platform dementie.nl terecht voor informatie’, vertelt Gerjoke Wilmink, directeur-bestuurder van Alzheimer Nederland. ‘En dat kan nog steeds. Maar tijdens gesprekken met onze Adviesraad van mensen met dementie kregen we terug dat zij daarnaast ook behoefte hadden aan gerichtere ondersteuning. Op de thema's die zij belangrijk vonden, zoals langer meedoen en zelfredzaamheid. Op basis daarvan hebben we een omgeving gemaakt met gerichte informatie en zo min mogelijk afleiding. Het uitgangspunt is wat nog wél kan.’

Contact stimuleren en faciliteren

Gerjoke Wilmink: ‘De kennis en informatie die wij op ons platform bieden geeft houvast. Dat is belangrijk. Maar we merken ook dat mensen behoefte hebben om ervaringen te delen of vragen te stellen aan experts of lotgenoten. De directe omgeving begrijpt vaak niet wat iemand met dementie of een mantelzorger doormaakt. Dan helpt contact met mensen die in een vergelijkbare situatie zitten. Om dat contact nog beter te faciliteren hebben we ons platform vernieuwd. Zodat mensen makkelijker hun ervaringen kunnen delen, vragen kunnen stellen of een maatje kunnen ontmoeten.’

Ontdek dementie.nl

Ontdek de mogelijkheden van het vernieuwde platform dementie.nl:

  • Informatie, tips en trainingen over het omgaan met dementie.
  • Verhalen van lotgenoten en de mogelijkheid om zelf ervaringen te delen of in contact te komen met anderen.
  • Stel je vraag aan een van de experts, bijvoorbeeld onze casemanager, psycholoog, arts of notaris. Een gedeelte speciaal voor mensen met dementie: dementie.nl/ikhebdementie.

Persoonlijk contact over het omgaan met dementie is ook mogelijk. De DementieLijn (voorheen bekend als AlzheimerTelefoon) is dagelijks gratis bereikbaar via 0800-5088. Alzheimer Nederland helpt mensen met dementie en hun mantelzorgers graag met goede informatie. Bekijk en bestel de brochures.

Laatst bijgewerkt op: 28-06-2023