Naar hoofdinhoud Naar footer

Deel deze pagina via:

Soort

Video

Taal

Nederlands

Organisatie / Uitgever

Nederlands Geheugenpoli Netwerk

NGN-webinar: Communicatie over (nieuwe) medicatie tegen Alzheimer

Gepubliceerd op: 14-05-2024

Dit webinar gaat over communiceren over medicatie bij de ziekte van Alzheimer. De afgelopen jaren zijn er gelukkig nieuwe ontwikkelingen opgetreden in het veld rond de behandeling van de ziekte van Alzheimer. Wat doen deze medicijnen tegen Alzheimer precies, wat doen ze niet zijn en welke nieuwe medicijnen zijn er beschikbaar? En wat moeten wij onze patiënten voor gaan schrijven? Dit zijn de vragen waar heel veel medewerkers van de geheugenpolikliniek mee te maken krijgen. In dit webinar proberen we daar antwoord op te geven.

Wij spreken met Niels Prins, Leonie Visser en Tjeerd Fluitman. Leonie is senior onderzoeker bij het Amsterdam UMC, zowel voor de afdeling Medische Psychologie als Alzheimercentrum Amsterdam. Ook is zij verbonden aan het Karolinska Instituut in Stockholm, Zweden. Leonie is afgestudeerd als medisch psycholoog, en heeft in 2017 haar PhD afgerond op het gebied van arts-patiënt communicatie tijdens slechtnieuwsgesprekken bij kanker. Zij heeft daarna de overstap gemaakt naar het onderzoeken van medische communicatie in het domein van de geheugenpolikliniek. 

Verder spreken we ook met Tjeerd Fluitman. Tjeerd is afgestudeerd in gezondheidswetenschappen aan de universiteit van Wageningen. Nu is hij werkzaam als onderzoeksassistent voor Alzheimercentrum Amsterdam. Samen met Leonie onderzoekt hij de communicatie-uitdagingen van de misschien aanstaande disease modifying treatments.

En als laatste maar die ook gelijk als eerste mag starten met zijn verhaal, is algemeen directeur van Brain Research Center Niels Prins. In 2009 rondde hij zijn neurologiespecialisatie af (Erasmus University Rotterdam) en hij werkte van 2009 tot en met 2022 als neuroloog bij het Alzheimercentrum van Amsterdam UMC. Hij is voorzitter van het thema Drug Development van de wetenschapelijke programmacommissie van de Alzheimer Association International Conference. Hij publiceerde meer dan honderd artikelen in peer reviewed medische tijdschriften en was hoofdonderzoeker van meer dan 25 klinische trials bij dementie.

Bekijk het webinar:

YouTube video thumbnail

Geef je mening!

We zijn erg benieuwd naar jouw ervaring. Welk cijfer geef je dit webinar? En heb je nog tips voor een volgend webinar? Laat het ons weten via deze link.

Let op: Deze evaluatie staat slechts open tot 4 juni 2024.

Meedenken?

Wil jij je mening geven over het onderzoek van Leonie en Tjeerd? Of wil je meedenken over de communicatietool? Dat kan via deze link. Meer tools vind je op www.adappt.health. Dit platform is nog in ontwikkeling.    

Deelnemen aan ander onderzoek?

Laatst bijgewerkt op: 17-05-2024