Naar hoofdinhoud Naar footer

Bea Kuiperij, senior onderzoeker bij Radboudumc

senior onderzoeker

Ik ben Bea Kuiperij. Sinds 2008 werk ik als senior onderzoeker in het Radboudumc in Nijmegen. In mijn vrije tijd wandel en sport ik graag of speel ik piano. Een andere passie van mij is het oplossen van logische puzzels; dat weerspiegelt zich ook in mijn onderzoek. 

Ik vind het intrigerend hoe eiwitten in en tussen cellen signalen kunnen doorgeven, waardoor uiteindelijk een reactie in het lichaam in gang wordt gezet. In de hersenen zit dit complex in elkaar. Om dit te ontrafelen brengt mij een extra uitdaging. In mijn huidige werk onderzoek ik eiwitten in hersenvocht en bloed om biomarkers te ontwikkelen. Een biomarker is een signaalstof die kan helpen bij het vaststellen van een diagnose, of het voorspellen van ziekteprogressie. Met mijn onderzoek draag ik bij aan het ontrafelen van deze uitdagende puzzel om de diagnostiek van dementie te verbeteren.

Bijdragen aan de ontwikkeling van een goede diagnostische test om Lewy body dementie tijdig vast te stellen.

Binnen het TAP-dementiaconsortium werk ik in het TAP-VaMP-project aan het bevestigen van veelbelovende biomarkers die kunnen helpen om Lewy body dementie in een vroeg stadium te herkennen. Bij Lewy body dementie wordt schade in de hersenen veroorzaakt door de stapeling van het eiwit alfa-synucleïne in hersencellen. Deze abnormale stapelingen van het eiwit alfa-synucleïne in hersencellen staan bekend als Lewy bodies. Van deze kennis wil ik gebruik maken in mijn onderzoek. 

Mijn onderzoek zal zich richten op de ontwikkeling van een test die de concentratie van deze verkeerd gevouwen vorm van het eiwit alfa-synucleïne nauwkeurig kan meten in hersenvocht. De ontwikkeling van zo’n test is belangrijk, omdat het tijdig vaststellen van de diagnose Lewy body dementie nu nog vaak lastig is. Ook het onderscheiden van andere vormen van dementie, zoals de ziekte van Alzheimer, is moeilijk. De ontwikkeling van een goede biomarker test is van groot belang om tijdig de juiste diagnose te kunnen stellen en de juiste zorg te kunnen bieden.

Ik ben een biochemicus die binnen TAP-dementia mijn expertise en kennis in wil zetten voor de ontwikkeling van een goede diagnostische test voor Lewy body dementie.

Wapenfeiten

  • Opgeleid tot moleculair bioloog/biochemicus.
  • Gespecialiseerd in het ontwikkelen van eiwit-biomarkers in lichaamsvloeistoffen.
  • Sinds 2008 werkzaam als senior onderzoeker in het Radboudumc, afdeling Neurologie.
  • Heeft als doel om binnen het project TAP-dementia een biomarker test voor Lewy body dementie te ontwikkelen.