Naar hoofdinhoud Naar footer

Joost Somsen, promovendus aan het UMCG

promovendus aan het UMCG

Mijn naam is Joost Somsen. Als promovendus aan het UMCG ben ik dagelijks bezig met het onderzoeken van de hersenen via medische beeldvormingstechnieken. Daarnaast ben ik verbonden aan het TAP-dementieconsortium, en specifieker bij het TAP-TAU-project. Hierbij richten we ons op de Tau PET-scan om zijn potentieel in de klinische praktijk te evalueren.

Technologie gebruiken om klinische vraagstukken te beantwoorden

Dit veld wekte mijn interesse tijdens mijn recente afstuderen bij de afdeling nucleaire geneeskunde en moleculaire beeldvorming van het UMCG. Het gebruik van geavanceerde technologie zoals PET-scanners om praktische, klinische vraagstukken te beantwoorden, vind ik ontzettend intrigerend. 

Terug naar het onderzoek: het TAP-TAU-project focust op de Tau PET (Positron Emissie Tomografie)-scan, waarbij we met behulp van specifieke 'tracers' inzicht proberen te krijgen in de accumulatie van het Tau-eiwit, gerelateerd aan de ziekte van Alzheimer. Deze tracers zijn radioactief, wat ons in staat stelt de ophoping ervan in de hersenen te meten. Ons onderzoek richt zich op de vraag hoe deze beeldvormingstechniek de diagnose en prognose van Alzheimerpatiënten kan beïnvloeden.

Hoewel de techniek bewezen effectief is, is het nog onduidelijk of deze een meerwaarde biedt binnen het Nederlandse zorgsysteem. Om dit te bepalen, zullen we 300 patiënten in meerdere Nederlandse ziekenhuizen scannen en opvolgen. Ik kijk ernaar uit om met mijn achtergrond als biomedisch ingenieur bij te dragen aan dit betekenisvolle onderzoek.

‘Mijn interesse voor dementieonderzoek werd gewekt tijdens mijn afstuderen. Als TAP-TAU-onderzoeker streef ik ernaar om de meerwaarde van Tau PET-scans aan te tonen.’   

Wapenfeiten

  • Promovendus aan het UMCG, gespecialiseerd in medische beeldvormingstechnieken voor hersenonderzoek.
  • Afgestudeerd biomedisch ingenieur.
  • Streeft naar het aantonen van de waarde van Tau PET-scans binnen het Nederlandse zorgsysteem door een grootschalig onderzoek in meerdere Nederlandse ziekenhuizen.