Naar hoofdinhoud Naar footer

Julie De Houwer, arts-onderzoeker bij Erasmus MC

arts-onderzoeker

Ik ben Julie De Houwer, als arts-onderzoeker ben ik betrokken bij het wetenschappelijk onderzoek naar frontotemporale dementie. Enkele jaren geleden heb ik België ingeruild voor Nederland en woon nu al enige tijd met plezier in Rotterdam. Desondanks ben ik nog veel in België te vinden, met name in het Antwerpse. Je kan me blij maken met keramiek, paardrijden of snowboarden.

Naast het onderzoek, volg ik ook de vervolgopleiding tot neuroloog. Hersenziekten, meer specifiek dementie, hebben me dan ook altijd gefascineerd. Ik vind het erg waardevol om middels onderzoek mijn steentje te kunnen bijdragen aan de zorg en omkadering van patiënten met dementie en hun naasten. 

Mijn onderzoek is gericht op frontotemporale dementie, waarbij ik probeer bij te dragen aan de ontwikkeling van nieuwe biomarkers, zowel in bloed als hersenvocht.

Mijn onderzoek is gericht op frontotemporale dementie (FTD), met name de erfelijke variant. Binnen dit onderwerp draag ik bij aan de ontwikkeling van nieuwe biomarkers, zowel in bloed als hersenvocht. We zullen in hersenvocht van patiënten met FTD meer dan 3000 eiwitten tegelijkertijd meten. Op deze manier hopen we nieuwe eiwitten te ontdekken die een rol spelen in het ziekteproces. Zo hopen we nieuwe inzichten te krijgen over welke processen van belang zijn in FTD. Door het ontstaan van de ziekte beter te begrijpen, hopen we eiwitten te kunnen identificeren die potentieel hebben als biomarker. Dit kunnen biomarkers zijn die bijdragen tot het stellen van de diagnose, maar ook prognostische biomarkers of markers die kunnen voorspellen wanneer iemand symptomen zal ontwikkelen. Op deze manier hopen we de zorg voor alle patiënten met FTD te verbeteren.

Wapenfeiten

  • Opgeleid tot arts in Leuven, België.
  • Als promovenda betrokken bij onderzoek naar frontotemporale dementie, met name toegespitst op de erfelijke variant.
  • Het doel is om meer inzicht te vergaren in de processen die betrokken zijn bij FTD.