Naar hoofdinhoud Naar footer

Marit Stolte, PhD-student

PhD-student

Ik ben Marit Stolte en ik ben PhD-student aan de Maastricht University. Ik ben geboren in Nederland, maar opgegroeid in Noorwegen. Så jeg snakker også norsk. In mijn vrijetijd klim ik graag en ben ik veel buiten aan het wandelen. Ik ben graag in de natuur. De hersenen fascineren mij al heel lang, vandaar dat ik ook neurowetenschappen en psychologie heb gestudeerd. Maar ik vond alles interessant en had nog geen focus. Toen ik meer begon te leren over dementie en hoeveel we daar nog niet over weten, wist ik het wel. Dit is een onderwerp waar ik onderzoek naar wil doen. 

Van onderzoek tot implementatie in de praktijk: vernieuwingen in het neuropsychologisch onderzoek in de vroege fase van dementie

Alhoewel ik het altijd leuk heb gevonden om onderzoek te doen en dingen uit te zoeken, vind ik het juist ook belangrijk dat het onderzoek iets betekent voor mensen. Zodoende ben ik binnen het TAP-dementia consortium terecht gekomen bij het TAP-PAT-project. Hier hou ik mij voornamelijk bezig met het verder ontwikkelen van een applicatie in de praktijk. Deze applicatie is bedoeld om, aan de hand van een figuur, de communicatie tussen cliënt en psycholoog te verbeteren. Dit figuur geeft de resultaten van een neuropsychologisch onderzoek weer en laat zien of iemand meer moeite heeft met bijvoorbeeld het geheugen dan leeftijdsgenoten. Daardoor kunnen de cliënt en de psycholoog makkelijker met elkaar praten over de sterke en zwakke punten die gezien werden tijdens het onderzoek. Ook staan er tips in de applicatie die van pas kunnen komen in het dagelijkse leven. 

Aan de hand van eerder onderzoek gaan we deze applicatie eerst verbeteren. Hierna is het de bedoeling dat we dit landelijk, in meerdere centra, gaan testen. Met als doel om deze applicatie ook daadwerkelijk in de praktijk in te zetten.

“Ik heb het brein altijd fascinerend gevonden en wil graag mensen helpen met mijn onderzoek. Als TAP-PAT-onderzoeker doe ik dat door de communicatie over neuropsychologisch testprestaties te verbeteren.”

Wapenfeiten

  • Opgeleid tot psycholoog onderzoeker en neurowetenschapper.
  • Een vragenlijst ontwikkeld over hoe het neuropsychologisch onderzoek eruitziet op geheugenpoli’s in Nederland.
  • Werkzaam met een team van UMCG en Maastricht University om een beeld te krijgen van hoe de profielen van denkfuncties eruitzien van verschillende vormen van dementie.
  • Gaat een tool verder ontwikkelen die de neuropsychologische testprestaties in één oogopslag laat zien op een patiëntvriendelijke manier.