Cynthia Hofman, kennismanager TAP-dementia
Kennismanager TAP-dementia
Mijn naam is Cynthia Hofman en ik werk als senior onderzoeker bij Vilans, de landelijke kennisorganisatie voor zorg en ondersteuning. Ik ben opgegroeid in Bergen op Zoom. Hoewel ik enigst kind ben, was ik altijd omringd door familie. Ieder zondag gingen mijn ouders en ik eerst op bezoek bij mijn Hollandse oma, waar de woonkamer vol zat met neefjes, nichtjes, ooms en tantes. Vervolgens staken we letterlijk de straat over naar mijn Indonesische opa en oma, waar we hetzelfde tafereel aantroffen (maar dan met heel veel eten!).
Gemotiveerd door mijn grootouders en gefascineerd door het brein
Omdat mijn opa meerdere keren een TIA heeft gehad en op latere leeftijd dementie kreeg (evenals mijn beide oma’s), was ik van jongs af aan gefascineerd door het brein. Hoe het niet alleen je lichaamsfuncties aanstuurt, maar ook belangrijk is voor geheugen, bewustzijn, emoties en gedrag. Daarom volgde ik de opleiding Neuro- en Revalidatiepsychologie in Nijmegen, waar ik in 2000 naartoe verhuisde. Daar heb ik ook mijn (promotie)onderzoek uitgevoerd naar de zorgpreferenties van ouderen.
Over mijn onderzoek
Van wetenschappelijke resultaten naar praktische kennis
Terwijl ik in de afrondende fase zat van mijn promotie, ging ik op zoek naar een baan. Onderzoek uitvoeren vond ik leuk, maar ik besefte ook dat het niet vanzelfsprekend is dat resultaten uit onderzoek in de praktijk worden gebruikt. Vandaar dat ik terecht kwam bij Vilans, waar ik inmiddels ruim 9 jaar met veel plezier werk. Hier heb ik geleerd om mijzelf continu af te vragen: Wat heeft de praktijk hieraan? Hoe zorgen we ervoor dat dit kennis is dat door de praktijk kan worden gebruikt?
Binnen TAP-dementia ben ik als onderzoeker betrokken bij het TAP-PAT-project, waarin we o.a. de vraag stellen: ‘Hoe zorgen we dat de resultaten uit alle TAP-onderzoeken het beste aansluiten bij de behoefte van patiënten, naasten en artsen?’. Daarnaast vervul ik (consortiumbreed) de rol van kennismanager. Vanuit die rol ondersteun ik de onderzoekers bij het omzetten van wetenschappelijke output naar praktische handvatten.
Wapenfeiten
- Opgeleid tot neuro- en revalidatiepsycholoog.
- Ontwikkelde een samengestelde uitkomstmaat voor de TOPICS-MDS als kwaliteitsindicator voor de ouderenzorg.
- Landelijk coördinator van het Nederlands Geheugenpoli Netwerk (NGN).
- Redactielid van DementieVisie (voorheen Denkbeeld, tot december 2023).
- Betrokken bij verschillende dementieconsortia: TAP-Dementia, ABOARD-project, YOD-INCLUDED en DEMPACT (uitvoerend) en SPREAD+ (expert en adviescommissie).