Naar hoofdinhoud Naar footer

Deel deze pagina via:

Contactpersoon

Onderzoeksproject TAP-dementia blikt terug op 2023

Gepubliceerd op: 18-12-2023

Het einde van het kalenderjaar nadert. Dit betekent dat we met het TAP-dementiaconsortium bijna een jaar op weg zijn. En wat een jaar! Het was een jaar vol ontmoetingen. De TAP-onderzoekers schreven blogs over verschillende bijeenkomsten. Over wat ze die dag gedaan hebben en wat ze geleerd hebben.

Oh, wat een jaar!

Kick-off  

De consortium agreement is in 2022 door alle ‘huizen’ ondertekend en per 1 januari 2023 zijn we officieel gestart. Op 16 februari vond de kick-off plaats in Alzheimercentrum Amsterdam. Hierbij waren alle TAP-projecten en huizen vertegenwoordigd. Na de opening door Wiesje van der Flier (projectleider), Mat Daemen (vice-decaan onderzoek AmsterdamUMC), Cule Cucic (ZonMw) en Marco Blom (Alzheimer Nederland) werden we al tappend (trommelend) verrast door Alberto de Souza met zijn muzikaal, swingend en exotisch Latin entertainment. Vervolgens gaven de projectleiders van de vijf TAP-projecten en kennismanagement een korte presentatie over het project en een update over wat er de eerste anderhalve maand is bereikt. De dag werd afgesloten met een General Assembly, borrel en diner.

Werkbezoek

Op 2 mei kwamen de TAP-promovendi op werkbezoek bij Vilans. Deze dag was er ruimte voor de onderzoekers om elkaar en Vilans te leren kennen. Ook gingen de onderzoekers zelf aan de slag met hun eigen effectenkaarten, om inzichtelijk te maken: (1) Wat ze doen, (2) Voor wie ze het doen, en (3) Wat ze ermee beogen te bereiken. De effectenkaarten gaan de onderzoekers helpen om impactgericht te werken. 

Meet & Connect

Op 16 juni organiseerde ZonMw samen met Alzheimer Nederland de eerste Meet & Connect-bijeenkomst. Dit is een nieuwe netwerkbijeenkomst voor alle dementieonderzoekers van Nederland, waar ze kennis kunnen delen, ideeën kunnen uitwisselen en samenwerking kunnen bevorderen. In de ochtend was er een besloten deel, waarin de TAP-onderzoekers elkaar en elkaars projecten beter leerden kennen. In de middag werden verschillende workshops gegeven en was er ruimte om consortium overstijgend andere onderzoekers te ontmoeten. 

NGN-congres

Op dinsdag 7 november kwamen professionals van geheugenpoliklinieken uit het hele land bijeen op het NGN-congres voor de uitwisseling van kennis, praktijkervaringen en nieuwe wetenschappelijke inzichten. Onderzoekers van TAP-VaMP verzorgden een facultatieve lunchsessie. Zij gingen in gesprek met een diverse groep zorgprofessionals over ‘een mengbeeld van ziektes’ (mixed pathologie). Het doel van deze sessie was om inzicht te krijgen in wat er in de dagelijkse praktijk gebeurt en daar met het onderzoek zo goed mogelijk op aan te sluiten. 

Voortuitblik: Portretten

2023 stond voor de TAP-onderzoekers onder andere in het teken elkaar beter te leren kennen. Vanaf 2024 stellen zij zichzelf ook aan jou voor. Tessel Frankfort (projectmanager) en Cynthia Hofman (kennismanager) verzorgen de aftrap! De portretten (en blogs) komen te staan op TAP-dementia.nl onder Verhalen.