Naar hoofdinhoud Naar footer

Fase 2: Ga van start

Gepubliceerd op: 24-05-2024

Om jouw afdeling dementievriendelijker te maken, is het belangrijk dat jouw collega’s weten dat het kernteam hiermee aan de slag gaat en wat de urgentie hiervan is. Verduidelijk welke rol jij en het kernteam hierin spelen en hoe het management hierin staat. Leg ook uit hoe dit verandertraject zich verhoudt tot eventuele andere projecten of initiatieven die lopen binnen de afdeling of het ziekenhuis. Laat mensen de urgentie beseffen door vanuit het perspectief van iemand met dementie te kijken.

Vier de start

Wanneer je begint met het dementievriendelijker maken van jouw afdeling, is het belangrijk dat je dit startpunt markeert. Je kunt bijvoorbeeld vergeet-me-nietjes uitdelen. Of je deelt iets lekkers uit bij de koffie. Gebruik deze gelegenheid om het onderwerp dementie onder de aandacht te brengen. Geef ook aan waarom het ziekenhuis het belangrijk vindt om met dit thema aan de slag te gaan. Gebruik zo nodig cijfers en feiten uit de literatuur om jouw verhaal kracht bij te zetten. Daarnaast kun je ook vertellen wat je van plan bent om de komende tijd met dit thema te doen. Dit moment biedt ook de mogelijkheid om mensen uit te nodigen om met je in gesprek te gaan over het dementievriendelijker maken van de afdeling. Door het startmoment te vieren, wordt het voor iedereen op de afdeling duidelijk dat jullie aan dit thema gaan werken.  Vergeet niet om breed te communiceren over dit startmoment, zowel vooraf als achteraf. Denk hierbij aan een interne memo (afdeling), maar ook aan intranet (ziekenhuis).

Houd rekening met andere projecten 

Als er ook gewerkt wordt aan andere grote veranderingen op jouw afdeling of binnen het ziekenhuis, dien je hier rekening mee te houden. Bijvoorbeeld door te letten op de planning en timing, maar ook door te kijken welke dwarsverbanden er bestaan. Mogelijk kan het één het andere versterken. 

De staf is positief en vindt dat het dementievriendelijker worden ziekenhuis-breed moet worden ingevoerd, vooral ook omdat het voor alle kwetsbare patiënten gunstig is. We gaan - hopelijk binnenkort - uitleg geven en praten met leidinggevende van de poli’s over hoe we dit het beste aan kunnen pakken.

Gerdie Boekeloo, geriatrieverpleegkundige/kartrekker Dementievriendelijke ziekenhuizen WZA