Naar hoofdinhoud Naar footer

Fase 3: Haal ervaringen op

Om jouw afdeling dementievriendelijker te maken, is het belangrijk om vanuit verschillende perspectieven te kijken naar hoe dementievriendelijk jouw afdeling eigenlijk al is en waar nog ruimte is voor verbetering. Ga daarom in gesprek met verschillende betrokken om het totaalplaatje in beeld te krijgen.

Om een beeld te krijgen van hoe dementievriendelijk jouw afdeling is, ga je in gesprek met iedereen die op jouw afdeling in contact kan komen met personen die dementie hebben. Van de baliemedewerker tot aan de arts. Natuurlijk voer je ook gesprekken met personen met dementie die de afdeling hebben bezocht (poliklinisch) of daar opgenomen geweest zijn (klinisch/verpleegafdeling). Voer deze gesprekken bij voorkeur 1-op-1, zodat mensen elkaar niet onbewust beïnvloeden en/of om te voorkomen dat bepaalde personen niet aan het woord komen. Deze gesprekken dragen bij aan het definiëren van het probleem/de problemen. Want wat maakt dat een afdeling nog onvoldoende dementievriendelijk is?

Stel je gaat in gesprek met een medewerker van een afdeling. Dan zou je het gesprek kunnen beginnen door te vragen: Waar denk jij aan bij het woord 'dementie'? Vervolgens kun je vragen naar ervaringen van die persoon met mensen met dementie op de afdeling. Wat gaat er al goed? Wat zou beter kunnen? Je kunt ook vragen naar welke oplossingen zij zelf al in gedachten hebben. Nadat je met elkaar hebt gesproken over de huidige situatie, kun je ook vragen naar de ideale situatie. Laat mensen hierbij dromen, zonder rekening te hoeven houden met wat wel en niet kan.

We hebben de eerste stappen gezet om de mantelzorgers meer in beeld te krijgen. Wat zou dat een enorme winst zijn. Dat zonen en dochters, partners of andere verzorgers zich niet bezwaard voelen om klip en klaar te zeggen waarom ze meegekomen zijn. Volgens mij gaat dat meer openheid en duidelijkheid opleveren. Fijn dat de mantelzorger die heeft deelgenomen aan dit project (interview/bijeenkomst) ons hierop heeft gewezen. Hij heeft ons echt even buiten ons eigen werkkader laten kijken.

Margriet Norder, coördinator Hartrevalidatie/kartrekker Dementievriendelijke ziekenhuizen WZA